maanantai 17. maaliskuuta 2014

Töitä ja taas kerran vähän lomailua!

Melkonen kilometripostaus taas, kun ei oo nettiin päässy milloin minkäkin vian takia! Windhoekissa sataa ja kaikki on sekasin :) Alla kuulumiset! 

Viime viikko oltiin vielä synnärillä. Monen monta äitiä ehti synnyttää ja yleensä tietty samaan aikaan. Meno jatku melko normaalina. Hoitajat kohteli äitejä tosi ala-arvosesti jne. Milloin löivät tai muutenvaan huusivat kaikkea kamalaa. Eräs äiti ei jostain syystä edistynyt synnytyksessä tarpeeksi nopeasti, niin hoitajat löivät häntä, vetivät hiuksista, nauroivat, haukkuivat ja huusivat tälle, että joutuu vankilaan kun näin tahallaan oman lapsensa yrittää tappaa. Ponnistusvaihe kesti kyllä kauan, minkä jälkeen lapsi vihdoin syntyi ihan velttona ja sinisenä. Vauvaa riepoteltiin vaan äidin edessä, että kato nyt mitä teit. Vauva vietiin virvoittelemaan ja aika kovakourasesti vauvaa hakattiin ja roikitettiin milloin mistäkin raajasta, että tämä alkaisi huutamaan. En oo nähny täälä kertaakaan, että tuettais vauvan niskaa ja päätä. Tuon koko touhun jälkeen olis voinu lähteä pois koko synnäriltä.. järkytyin taas aika pahasti ja tuli paha mieli. Vauva onneks virkos melko nopeesti, jonka jälkeen hoitaja kävi vielä erikseen "onnittelemassa" et vauvas elää vaik muuta ilmeisesti yritit. !!! Ei tätä voi käsittää miten nää hoitajat välillä kohtelee potilaita! Ja potilaat vaa hiljaa nyökyttelee et juu hänes on vikaa ja hyväksyy koko touhun.


Synnärille

Tiistai iltana mentiin warehouseen kuuntelemaan jazzia! Tai en osaa sanoa mitä se loppupeleissä oli, mut ihan kivan kuulosta! Semmost menevää keikutusmusaa! :D Bändi oli kongolais-ranskalainen ja laulo kai ranskaksi.. en oo siitäkään varma :D mut siitä olen, et mitään en ymmärtäny! Fiilis oli paikallisilla taas katossa, kun he välillä tanssivat missä sattuu pitkin salia, jos siltä tuntui :) tuolirivejä oli koko sali täynnä, mut eipä ne paljoa tuoleillaan pysyny ne paikallisest :)
Ja vaikka ollaanki afrikassa, nii ei niil ollu mitää bongorumpuja jne. vaa ihan normaalit rummut :( höh!


Surkee kuva ku nii pimeetä. Mut keikalta! 

Keskiviikkona mentiin ilta/yövuoroon! Heti synnytti samaan aikaan kolme äitiä. Ja taas sama meno jatkuu.. Eräs hoitaja sanoi 15-vuotiaalle tytölle, joka oli siis raskaana ja tullut synnyttämään ja supisteli, että ole hiljaa etkö huomaa kun "a big person" on astunut huoneeseen. Samalla hän myös totesi, että täälä ei valiteta ja pidetä ääntä. Synnärillä!?! Kohtelu oli täysin samanlaista tätä nuorta 15-vuotiasta lasta kohtaan, kun ketä tahansa äitiä. Hoitajaa ei kiinnostanut synnytys tippaakaan,  vaan puhui milloinkin kahteen puhelimeen ja hävisi aina salista jättäen meidät sinne kahdestaan.. siis tosi kiva. Mietittiin jo et kohta meidän pitää napata se sieltä kun pää oli jo tulossa. Hoitaja haukkui tyttöä myös tyhmäksi ihmiseksi, kun hänelle joutuu toistamaan kokoaika kaiken ja varoitteli, että ei sitten pidä yhtään huutamisesta. Eipä inahdustakaan kuulunut, kun tyttö pusas vauvan pihalle. Hän sai samalla 2-asteen repeämän ja ei halunnut, että häntä ommellaan!! Siitä vasta toinen sota syttyi hoitajan ja tytön välille. Lääkärikin haettiin jo paikalle selvittämään tilannetta. Hoitajat vetosivat siihen, että tyttö on alaikäinen, eikä siis voi itse päättää asioistaan ja melkeimpä pakolla taivuttelivat tytön suostumaan ompeluun. Kukaan ei missään välissä selittänyt hänelle seurauksia,  että mitä käy jos alapää jätetään tollaseen kuntoon vaan huudetaan vaan et ootko nyt tyhmä ja haloota.. ne meinas melkein oikeesti jättää sen sellaseks, ennenku sit sai taivuteltua tytön siihen.  Ei voi taas ju silmät pyöreinä tuijottaa sanattomana tätä menoa. Toinen "erikoistilanne" oli illan aikana perätila synnytys! Tosi kovalla kiireellä äiti vietiin saliin ja vain sillä välin, kun hain äitin tavaroita toisesta huoneesta ja tulin takaisin, niin jalat olivat jo ulkona! Mietin siinä, et mitäs nyt piti tehdä, joo ei ainakaan koskea niin, että vauva pelästyy ja nostaa kädet ylös sisällä, et silloin se ei varmastikaan mahu tulemaan ulos kädet levällään sieltä. No mitä hoitajat tekee.. yrittää vetää vauvaa ulos väkisin ja tuloksetta, mikä johti siihen, et tehdään episiotomia et saadaan vähän lisää tilaa.. äiti huus varmaan niin kovaa kuin pystyi ja hoitajat kirjaimellisesti kaivoivat sen vauvan sieltä ulos! Taas syntyi veltto ja sinertävä lapsi. Ja pieni!! Vauva veitiin virvoittelemaan ja imettiin hengitysteistä paljon lapsivettä pihalle ja hapetettiin. Pikkunen virkos ja melko nopeasti kärrättiin alakertaan keskolan puolelle. Sielä tyttö pääs puntariin,  joka näytti 1,6kiloo! Sinne se lämpökaappiin ja samaan huoneeseen pääs varmaankin kymmenen muun pikku käkkäräpään seurauks!  Ei oikein selvinny , et mikä oli syy, miksi vauva oli niin pieni. Äidin mukaan hän oli 9 kuulla raskaana, mut ei näist aina oikeen kuulemma tiiä! :D Nähtiin myös keskolassa sinä päivänä syntyneet kaksoset! Toinen tytöistä oli 1400g ja toinen 1800g. Naursekeltiin, et me ollaan Monican kans oltu yhteensä noin 4kiloo isompia ku ne :D heheh jättiläisvaavat 8)
Synnäriltä jäi kai sinäänsä ihan ok fiilis.. tai noh,  en tiiä. Oon tyytyväinen, et mun ei tarttenu hoitaa yhtäkään synnytystä, koska en todellakaan halua tehdä sitä, niinku nää sen täälä tekee :( En olis suostunu tehä episiotomiaa tai ompelemaa kenenkää alapäätä kasaa! Vauvasta voin sitte kopin ottaa joskus normaalissa synnytyksessä, jos sellanen kohalle sattuu :)

Torstai meni nukkuessa pitkää ja altaalla maatessa! Väinökii palas reissultansa norjalaisten kans ja sano, et oon neekeri ku näki minut, mutten kuulemma tuu koskaa olee yhtä ruskee ku se! Challenge accepted! "Get brown or burn trying" :D  Kai miä sit oon väriikii saanu! Jee :) käytii illemmalla syömässä melko kivannäkösessä ravintolassa! Corner 62. Söin lammasta! En oo koskaa syöny nii paljoo lammasta ku täälä.  Tyylii kerran viikossa :D
Kämpillä odotti vielä pakkaaminen! Sillä oltii Tian kans suunniteltu viikonloppureissu Swakopmundiin!

Bähäää

Perjantain aamuna ei siis tarvinnukkaa herätä töihin, vaan reissulle kohti rannikkoa!
Oltiin viikolla varattu jo yöpymispaikka, kyydit ja vähä ajanvietettä :) Tajuttiin, et nyt pitää lähtä, koska viikonloput ne vaan loppuu kesken!
Minuu ja Tiaa tultiin ihan koti-ovelta hakemaan pikkubussilla, jonka jälkeen kierreltiin hetki ympäri Windhoekia keräämässä lisää väkeä kyytiin. Ehti tulla siinä välissä jo huono olo, kun kuski kaasutti punaisiin ja jarrutti täysiä.. kaasu pohjaan ja taas jarrutetaan.. se kaahaili meijät kyl suht nopeesti kans perille Swakopmundiin! Oltiin kaks tuntia ajoissa aikataulusta. Noin 400km matka ja hintaa huimat 13e. Koko viikonlopun yöpymiset, joho kuulu aamupala, nii saatii maksaa vähän alle 30e. Et suht halpaa täälä on reissata milloin minnekin jos vertaa suomen hintoihin :) perille saavuttaessa nähtiin meijän lodgen parkkipaikalla tutunnäkönen pikkubussi! Pikkubussi kuulu norjalaisporukalle (niille kivoille norjalaisille), jonka illanistujaisissa oltiin viikko sitten! Olipahan taas tuuria, et miten voidaan lähteä just samana viikonloppuna Swakopmundiin ja päädytään vielä samalle majoituspaikalle :D


Swakopmundin rannalta!

Oltii perjantaille suunniteltu vaan kaupunkiin tutustumista ja vierailu Snake Parkissa! Puolenpäivän maissa käytiin syömässä italialaisessa pitsat ja sit lähettii kattomaa niitä käärmeitä! Ja olihan sielä niitä matosia vaik minkälaisia! 




Olin iloisesti yllättyny ku tajusin joittenkin terraarioitten kohalla ilman lappuu kattomistakin, et mikäs käärme sielä onkaan :) Jotain menny Teemun opeista perille :D Olisikohan terroja ollut noin viiskymmentä. Käärmeitä oli laidasta laitaan, kaikki Namibiasta ja Etelä-Afrikasta löytyvät lajit olivat esillä ja muualtakin maailmasta muutamia:) Näytillä oli myös skorpioneja, liskoja ja muutama hämppy! 
Tällänen kulki vapaana :)




Käärmeitten jälkeen lähettii kiertelee kaupungille. Muutamassa kaupassa käytiin ja kahvilassa, missä oli hyvin innokas tarjoilija, joka kertoi meille suomalaisten vaikutuksesta maan itsenäistymiseen. Välillä tuntuu, että kaikki ei ees tiedä missä suomi on ja osa tietää taas tosi hyvin ja myös muistaa kysyä/mainita tiesimmekö Martti Ahtisaaren vaikuttaneen maan itsenäistymiseen. Kyl suomalaista tykätään täälä! :)  Melko nopeesti palattiin kämpille ja haettiin kaupasta muutamat kaljat ja siiderit. Meijän kämpän ovesta paukkas  iltapäivällä hieman vanhempi, liilaan essuun pukeutunut nainen myymään  kauneushoitola palveluitaan. Innostuttiin sit molemmat ottamaan manikyyrit ja pedikyyrit! En oo ikinä tehny kumpaakaan ja olihan se ihan kivaa ja varmaan eka tyttömäinen juttu, mitä täälä ollaan itteemme törsätty! :) Se leikkas mun pitkät kynnet ihan nysiks! Yhyyh. Mut eipä oo varmaan koskaa näyttäny näin hyviltä! Käsihieronta oli vielä jees, mut jaloista ku kutiaa nii ei siitä kovin paljoo nauttinu :D kivaa liilaa lakkaa sain varpaisii! :)


Kuvalaatu surkea! 

 Illal suunnattii tän naisen suosittelemaa ruokapaikkaa. Kükis pubii :) söin kalamaria ja oli hyvää. Sen jälkeen väsytti taas niin paljo, et oli pakko suunnata nukkumaan.
Lauantain aamulla kello soi seittemältä ja mentii aamupalalle. Kahdeksalta meitä tultiin aulasta hakemaan hylje & delfiiniristeilylle! Risteily lähti Walvisbaysta, jonne oli noin 40km. Ihan hienon näköinen katamaraani oli risteilyaluksena! Heti rannasta lähdettyämme kannelle laskeutu eka pelikaani! Jayjay:ks nimetty. Ihan kiva lintu, mut minust se ei tykänny! Nokkas mokoma päästä valtaval nokallaan :D Sit aloinki pelkää pelikaanei... Siel kannel ne vaa läpsytteli menemää kalan toivossa, jota oppaat heitteli. Jayjayn jälkee kyytii hyppäs hylje! Seki vyöry vaa siitä vierestä kalan toivossa. Muutaman fisun se saikii ja näytti loiskimistemppuja vedessä. Leppoisa otuksia :) Ajettiin kokoaika jotain niemeä kohti, minkä nimee en muista.. matkalla sinne ohitimme oisterifarmin! Vedessä lillu vaan jotain poijuja ja kai sielä mertoja tai jotain sellasia oli. Sit suunnattiin majakan ja hylyn ohi ja johan niemen ranta alko näyttämään hassulta. Jotain mustaa sielä oli kilometritolkulla. Lähemmäs ku päästiin, nii silmä erotti et sielä oli hylkeitä! :) pieniä vauvoja äiteinee ja isoja isejä! :D hurjaa ääntä ne piti.. kuulosti lampailta. Sit lähettiin miettimään delfiinejä! Hetken seilailun jälkeen todettiin, ettei niitä varmaan tulla tänään näkemään! Höh!! Matkalla takaisin rantaan olikin taas uuden asian kohtaaminen: Oisterin syönti!! Kääk ku ne näytti kamalilta! Siitä kuoresta se vaan kipattiin suuhun. Kyl oli pureskeltavaa, et sen sai alas :D oli se ihan syötävää, mut en kyl ymmärrä kuka niistä oikeesti voi tykätä! Ite oon sitä mieltä, et oli eka ja viiminen kerta :D Ennen rantaa kyytiin hyppäs taas pelikaani! Se oli sentään nätimpi, persikan värinen ja pienempi kun Jayjay. Peaches oli sen tyttöpelikaanin nimi



Sekää ei tykänny minust ja puri käsivarrest ja tuijotti pelottavasti :( koko katamaraanista vaa minä olin ilmeisesti syötävän näkönen yhen toisen naisen lisäks, jonka kimpus pelikaanit kokoaika oli :D ihan rannas tuli kans uus hylje kyytii joka kävi halimas ihmisiä :) risteilylt kämpille palatessa, tavattiin norjalaisten opas, jolle kerrottiin, ettei nähty delfiinejä. Hän naureskelikin, että ei ymmärrä miks koko risteilyä kutsutaan sillä nimellä (hylje&delfiini-risteily), kun ei sielä lähes koskaan delfiinejä näy! Tuli vähän parempi mieli :D Illaks oltiin varattu pöytä majakka-ravintolasta. Kaikki haukku sitä, kelle oltiin vaan mainittu, et sinne ollaan menossa. Lähettiin silti kävelemään kohti majakkaa, jolle päätettiin sit pikku pähkäilyn jälkeen tehä oharit. Suunnattiin takasin kohti keskustaa ja jo tuttuun italialaiseen! Hyvä et mentiin sinne, oli ihan älyttömän hyvää pastaa! :) Norjalaiset oli houkutellu meitä kaupungin ainoosee baarii illaks. Käytiiki sielä vaan kattomassa miltä paikka näytti ja lähettiin takasin kämpille, missä norjalaiset oli vasta lähössä syömään! Todettiin siinä sitte, ettei vanha enää jaksa lähteä mihinkään siinä vaiheessa ku ne sinne olis menossa :D kymmeneltä oltiin lauantai iltana sängyssä! Sunnuntaina herättiin piirteenä ja ilman darraa.. mikä näytti vaivaavan jokatoista norjalaista aamupalapöydässä :D Lähettiin vielä viimisen kerran kiertelemään kaupungille, missä olikin tosi hiljaista.  Melkeinpä kaikki kaupat olivat kiinni. Mentiin rannalle sijaitsevaan paikalliseen "maretaariumiin". Paikka oli melko pieni ja muutama pikkuallas kaloja sielä oli. Ihan kiva juttu oli "putki" minkä läpi kävellessä kalat ui yli ja sivuilla :)



Sielä oliki vähä isompia kaloja ja muutama hai. Kalojen kattomisen jälkeen käveltiin kalaravintolaan ja lautaselle pääty kalaa, kalamaria ja rapuja! :D oli hyvää! Namm :) Kello alkokin olla sit jo niin paljo, et piti suunnata takasin majapaikalle odottelemaan kyytiä takasin Windhoekiin. Kuski oli niin ystävällinen, että soitti etukäteen, et menee 4min niin hän on siinä. Oltiin ekat bussissa ja kirosin jo heti, et jee kerätään taas ympäri koko kaupunkia porukkaa ennenku oikeesti päästään lähtemään. Tunti siinä melkein menikin.. oli eri kuski, niin ei tullu huono olo kurvaillessa :D lähettiin kolmen maissa kohti windhoekia. Noin tunnin ajomatkan jälkeen pysähdyttiin vessatauolle ja jatkettiin sitte matkaa. Kuski ajoi ehkä 5min, kun hän yllättäen ajoi tiensivuun ja sanoi, että tulee toinen kuski. Hetken päästä rattiin hyppäs sama rallikuski, jonka kyydis oltiin tulomatka ajettu huippunopeesti. Seittemän jälkeen oltiin onnellisena kämpillä!
Ambulansseista päätellen potilaita meille! :)

Tänään luvassa olikin uus osasto ja uudet kujeet! Harkka, jota oon varmaanki odottanu täälä eniten! Päivystykseen/ensiapuun tieni käypi! Saa nähä, tuleeks sinne nii hurjia potilastapauksia, mistä kaikki puhuu :) tänää vaikutti ainaki ihan lupaavalta! Potilaita oli pilvinpimein ja meno oli kyl niin sekavaa, ettei perässä meinannu pysyy. Ja oli kuulemma hiljanen päivä! Kääk. Mut oli kyl mukava päivä! Saadaan tuola ommella, jos halutaan! Nii ja siivota on pakko :D sairaalalla on siivoojat vaan pesemässä lattiat. Hoitajat pyyhkii oikeestaan joka aamu kaiken lattianrajasta ylöspäin! Hoitajat oli tosi kivoja ja kiinnostuneita suomesta! Yks oli et mitä hittoa onks oikeesti olemas jääkarhui.. eiks ne ookkaa satua! Ku yritettii selittää, missä Suomi sijaitsee ja napapiiristä :D ite työnteost ei oikee vielä saanu kiinni..aamulla siivottiin ja täytettiin hyllyjä.. pari kertaa sain myös pistää ja auttaa yhtä herraa kaivamaan neuloja roskiksesta? En tiiä oliks ne vahingossa kipattu sinne vai mistä oli kyse, mut neuloja löyty yli 20kpl!  


Sieltä kaivetaa. 

Tänää on kyl koeteltu hermoja oikee kunnolla. Koska norjalaiset. Väinö jätti meijät tänää kaks kertaa kaupan etee varttumaa, koska piti heti lähtä hakemaa norjalaisia ku ne soitti. Ja sitku se tuli meitä hakemaa viimisen  kerran, nii ajetaan norjalaisten kans kauppaa ja me istutaan  autossa odottamas, ku ne on kaupassa! Miks meitä ei viety sil aikaa pois tai kuskattu heti minne me haluttiin. Ei toimi ihan reilusti tää systeemi muutenkaa, ku norjalaiset viedään aamulla aina ensimmäiseks töihin seittemäksja meijät aina vasta niitten jälkee! Sillee et ollaa myöhässä joka aamu.. usein vasta puol kasilta sairaalalla,  ku työt alkais seiskalta. Väinöl taitaa olla uudet suosikit! :D Eihää suomalaiset valita mistää, vaa hiljaa hyväksyy vaa kaiken. ;)
Joooo, ja ollaan juteltu ambulanssissa työskentelevien kanssa, et jos päästäis ees päiväks mukaan kattomaan nitten touhua. Heille se ois enemmän ku ok, mut meijän yhteyshenkilö Louise, joka oli tänää moikkaamassa meitä taas sanoo, että sinne ei oikeesti oteta enää opiskelijoita, koska muutama vuos sitte jotkuu opiskelijat on pannu sielä palomiehiä!?!? Hiton kiva ku on pilannu muitten mahollisuuden ambulanssii täälä.. toivottavast on saanu jonkuu hyppykupan! :D Olis vaa aika mieletön kokemus nähdä täälä sitä puolta :( no ei voi minkää.. saa riittää, että ovesta kurkkii sisään, mut keikoille ei pääse :/ 
Voihan kiukku. Valitettiin myös meijän passeista hänelle, jotka on vieläki jossakin? ! Louise soitti yhen puhelun ja kerto, et passit on huomenna meillä! Kenton ja Väinö ei vaan osaa.. nainen asiallenii johan alkaa tapahtumaan ;D 


Täälä kaikki hyvin! Lasken päiviä kotii :P haha. 2viikkoo 4 päivää enää namibias! Taino 2vko4päivää et pääsee mäkkärii etelä-afrikas! :D sielä 6 päivää. Ei siis mäkkärissä, vaan etelä-afrikassa lomailemas :D 

Terkkuja sinne lumen keskelle! Lupaan tuoda auringon mukanani Suomee! :)
Halipusut <3
T. Martsuuuu 

Minä ilosena pelkään milloin toi hyökkää taas! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti