sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Niks ja Naks!

Maanantai alko taas niinku aina.. ei vaan millään jaksais noussa! Pakko se vaan oli. Ihan mielenkiinnolla lähettiin sairaalalle, taas myöhässä yllättäen. Ensimmäinen päivä synnärillä eessä! Heti osastolle päästyä kohos jo hymy korviin! Osasto oli täpötentäynnä äitejä mahat pystyssä.:) Intoilin liian ajoissa! Eihää se nyt niin nopeasti käynytkään. Aamurapsan aikaan opiskelija juoksi synnärille hakemaan hoitajia, että ulkona synnyttää joku! Hoitajat totes kylmänrauhallisesti et tänne sen pitää tulla ei me lähetä minnekkään! Parin minuutin kuluttua toinen opiskelija juoksi nyytti käsissään osastolle.. lapsi oli sitten syntynyt jo ja äiti oli vielä jossakin pihalla! Lapsi voi kuitenkin hyvin ja vietiin suoraan lämmittelemään :) jäätiin mukaan tarkkailemaan mitä vastasyntyneelle tehdään. Oltiin varmaan kuusi hoitajaa tungettu pikkuruiseen hoito huoneeseen. Vauvan napanuora solmittiin ja silmät pyyhittiin. Totesin siinä Tialle, et "ompa kuuma!". Niin yllättäen täysin tumma hoitaja vastas mulle suomeks takasin :D vähän meni pasmat sekasin. Onneks en ollu kommentoinu mitään hoitoon liittyvää! Olisko ollu vähän noloa jos toinen olis ymmärtäny miten siinä kommentoidaa niitten tekemisiä :D
Hyvävointinen tyttö tuli! :)
Synnärillä on ollu tää viikko hiljasta. Meidän vuoron aikaan syntyi yleensä 1-4 kikkarapäätä. Kokopäivän aikana keskimäärin noin 15. Pari vauvaa on saanut laittaa pakettiin ja paperihommia, muuten aika sivusta seurannut touhua. Jos ens viikolla sitte pääsis auttamaan jonkun maailmaan :)
Täälähän synnytetään ilman minkäänlaisia kivunlievityksiä. Kääk. Äitit odottaa huoneissa niin kauan, että on 9cm auki ja sitten ne kävelytetään synnytyssaliin. Melko usein ei saliin keretä, vaan vauva putkahtaa jo ennen sitä sängylle. Synnytyksestä muuten on tullut täälä vähän huono kuva.. sitä pidetään jotenkin vain suorituksena. Äitiä ei tsemppaa hoitaja eikä isä/muu tukihenkilö, vaan äiti on yksin koko prosessin ajan. Huudetaan vaan äitille että "turpa kiinni" ja "sun vauva kuolee jos et saa sitä nyt ulos"(englanniks tietty).. melko kannustavaa. Kun vauva on ulkona, nostetaan se äidin mahalle ja kenenkään ilme ei edes värähdä, ei äitin eikä hoitajatkaan edes onnittele. Liiemmin äitejä ei edes kiinnosta kumpi sieltä tuli! Tulee itelleen melkein itku silmään, et miten nää ihmiset voi olla tälläsiä. Lapsen saaminen pitäis olla iso ja onnellinen tapahtuma perheelle. Niin täälä nää tekee ku likuhihnatyötä tätä ja äiditkin on kai suurin osa vahingossa pamahtaneet raskaaksi ja ei kummemin sitä lasta haluakkaan. Monen papereissa lukee, että ovat työttömiä, sinkkuja ja isän nimeä ei näy missään. Abortin tekeminen on maassa laitonta, mut silti nää tekee kuulemma sitä. Ei oikein selvinny, että miten, mut osa kai vetää lääkkeitä ja ryyppää tai jollakin muulla tapaa tappaa lapsena, et se otettais pois :/ Järkyttävää. Toki löytyy niitä, joille lapsi on oikeesti se ihanin asia mitä he voivat toivoakkaan, mut jotenki nää iloset tapaukset jää surullisten varjoon, koska niitä on vaan niin vähän :( 
Samalla tavalla täälä se lapsi ulos otetaan, kun suomessakin. Täälä vaan järjestään tehdään kaikille episiotomia, jos ehditään! Ja juu ilman mitään puudutuksia tai kipulääkkeitä mennään vieläkin! Puudutettu on sentään siinä vaiheessa kun aletaan 
ompelemaan! Vauvan silmät pestään ja laitetaan infektion estävää rasvaa ja sitten se jätetään siihen! Ei mittailla mitään, ei edes seurata hapetusta taikka katota painoa. Papereihin merkataan syntymäaika ja kumpi tuli + äidin nimi ja jokin rekisterinumero. Sitten vedetään istukka pihalle ja parsitaan äiti kasaan.. kun on valmista, haetaan pyörätuoli ja kuskataan äiti ja vauva post-natal osastolle. Välillä vauva on jo viety sinne edeltä. Sielä se sitten pestään ja tehdään mittauksia. Nopeeta toimintaa.

Synnytysali. Saleja on neljä
Viikko sujui melko rauhallisesti. Torstai aamuna päästiin pillit laulaen ambulanssilla siirtämään äiti leikkurista toiseen sairaalaan paremmalle teholle. Äiti oli synnyttänyt yöllä ja alkanut vuotamaan sen jälkeen reippaasti. Lääkäri kertoi äidillä olevan PPH eli postpartum hemorrhage, eli synnytykseen liittyvä massiivinen vuoto, ei selvinny, että oliko kohdussa ongelma vai mikä tilanteeseen johti.. Verta tiputettiin vauhdilla ja lanssissa lääkäri hieman elvytti painaen, kun niin huonolta näytti. Toivottavasti äiti selviää! Vauva jäi toiseen sairaalaan ja kotonakin odotti jo ennestään viisi lasta. 
Ens viikolla olis tarkotus tehdä pari yövuoroa synnärillä! Kun silloin ei ole paikallisia opiskelijoita paikalla, niin päässään kai ite sitte paremmalla todennäkösyydellä tositoimiin! :)

Torstai illaks oltiin suunniteltu, että lähetään kaikkien kehumaan Dylan's baariin! Sielä on torstaisin karaokeilta! Iltapäivästä selvis, että koko paikka oli ilmeisesti kiinni tänään.. niinkun kaikki muutkin baarit! Koska presidentti oli julistanut virallisen "Pray-day":n. Eli koko päivä pitäis pyhittää rukoilemiselle ja alkoholin myynti on kielletty! Piti rukoilla "heikompiin" (lue naisiin) kohdistuvan väkivallan takia. Hyvän asian takia presidentti julistanut päivän, jolloin hiljentyä miettimään tekosiaan.. tekee tän maan miehille ihan hyvää, mut mitäpä yks päivä auttais muuttamaan.. meitä niin harmitti, et mitäs sit keksitään kun suunnitelmat meni pipariks. Bongasin facebookista, että illalla olis stand-uppia Warehousessa!  Siitähän kaikki innostu ja suunnattiin kahdeksan suomalaisen voimin paikalle! Uusin suomalistyttö Ella, oli pyytänyt lääkärikolleegansa mukaan. Stand-uppi olikin sit melkonen kokemus! Paikalliset oli ihan liekeissä ja oli niin hauskaa. Tuli sitä itekin naurettua jonkun verran, mut vähän jäi juttuja välistä, kun ei aina ymmärtänyt mistä puhuttii .. välillä vitsejä lens afrikaansiksi ja milloin milläkin kielellä.. näitten aksentti on myös välillä vähän ihmetystä herättävä.  

Stand-up lava 

Tia ja Martsu kattomas stand-uppia! 

Tosta kielestä tuli mieleen, että täälähän pääkieli siis on englanti.. mut sitte täälä puhutaan kymmeniä muita kieliä! Huvittavin ja samalla ärsyttävin on "Damara"/"nama-damara", se on kai joku murre jostakin toisesta kielestä.. mut joo kuitenkin. Siinä "naksutetaan" ja muuten puhutaan normalisti :D saatetaan aluks puhua sanoilla ja loppuun tai väliin tai joka väliin tehään kielellä sellanen naks ääni :D Niitä "nakseja" on monta erilaista.. en osaa ite ees matkia niitä. Jotkut sanatkin alkaa "naksmoi mun naksnimi on.." Sen verran voin kertoa, et on muuten tosi rasittavan kuulosta. Oikee ärsyttää ku jotku puhuu sitä vaikkei siit mitää ymmärräkkää :D


Perjantaina oltiin pitkästä aikaa Home of Good Hopessa.. Tiskaamassa yllättäen. Lapsia oli taas tosi paljon. Piti ihan kiirettä! :) Illalla mentiin ulos syömään! Pitsaa nam! Viimeeks kun yritettiin samaan paikkaan, oli ovessa ja ikkunoissa lappu, että suljettu jonkun ötökkäjutun takia :D ja silti uskallettiin sinne vieläkin! Jälleen kerran oli tosi hyvää :) silti ikävöin kyl karvaranteitten vääntämiä lättyjä! Ei nää oo läheskää nii hyvii ku suomessa! Syömisen jälkeen suunnattiin Hiltonin Skybaariin yhille! Mut sit alko vähä menojalka vipattaa ku oli nii kivaa musiikkia! Sielä on joka kerta ollu dj soittamassa :) päätettii sit porukalla lähteä warehouseen :) Sielä se ilta sit venähtiki kolmeen asti kun tavattiin suomalaisa ja norjalaisia! Norjalaistyttö pyys meidät lauantaiks bileisiin niitten talolle :) Oltiin siis jo tuttuja ennestään, sillä muutama heistä aloitti samaan aikaan harjoittelun sairaalassa. Lauantaina nukuttiin pitkään ja illalla grillattiin porukalla talolla! Pari tuntia käytiin pyörähtämässä niissä bileissä illemmalla :) kivaa oli! Sielä asu yhteensä varmaan 20 opiskelijaa! Norjalaisia ja saksalaisia ilmeisesti vaan.. Väsymys vaan paino päälle ja muut jäi rälläämään, kun me haluttiin lähtä kämpille nukkumaan. 
Drinksuilla warehousessa! 
Sunnuntai meni niinku aina. Altaalla maatessa ja ulkona käytiin taas syömässä. Tällä kertaa kiinalaisessa. Oli melko pettymys. Tarjoilijat sekoili minkä ehti ja ruokakin oli ku kissanruokaa :D suunnattii sieltä kahville ja kakulle! Mieli vähä piristy ku kakku oli sentää hyvää :) 

Mansikkajuustokakkua

Käytiin vähä kaupungilla pörräämässä samalla ja pitihän se kaupungin hienoimmasta kirkostakin napata kuva! Sisään ei päästy.  Pitää kokeilla joku kerta uudestaan :) tää paikka muutenki kuolee sunnuntaisin! Missään ei näy ketään ja kaupat menee kiinni viimeistään yheltä. Näille tää on täälä kirkkopäivä. 
Kaupungin kirkko
Huomenna siis taas synnärille! Peukut pystyyn et on paljo synnyttäviä äitejä! :)
Muuten täälä kaikki hyvin. Edelleenkin :) lasketaan jo viikkoja
 tai no voi sanoa oikeestaan päiviä lähtöön! Oon nii innoissani ku kuulin eilen, että Kapkaupungissa on mäkkäri <3 !!! Aaa inhoon jo kfc:tä.. sinne en enää haluu :) 

Terkkuja! 
T. Mari :) 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti